Skip to content

Integral Eye Movement Therapy

Wat is Integral Eye Movement Therapy (IEMT/EMDR)

IEMT kan een snel en blijvend resultaat bieden bij klachten die gerelateerd zijn aan fobie, trauma, angst, en wanneer mensen vaak te emotioneel worden in bepaalde situaties. Met bewegingen van de ogen worden nieuwe verbindingen in de hersenen gemaakt tussen beeld en emotie. Het beeld verliest zijn emotionele impact en verdwijnt naar de achtergrond.

De therapeut geeft aan hoe de cliënt  de ogen, volgens een bepaald patroon, kan bewegen. De cliënt blijft daarbij denken aan het beeld dat een naar gevoel geeft. Het resultaat is dat het beeld zijn emotionele impact verliest en (naar de achtergrond) verdwijnt.

Hoe werkt IEMT

Alles wat we meemaken slaan we op als een soort jpeg-bestand in ons brein. In dat bestand (beeld) gaat het over actie, reflectie, reactie. Een voorbeeld: Als iemand u vraagt een beschrijving te geven van een brood, dan kunt u haarfijn vertellen hoe dat brood eruit ziet. Welke kleur, geur, vorm en smaak het heeft. Daar heeft u een beeld van gemaakt en dit is opgeslagen in uw brein.

De actie is ‘een stukje brood eten’. De reflectie is ‘verwerking in uw brein’. De reactie kan zijn: ‘lekker, dat ga ik vaker eten’. Mits u zich nog nooit in brood heeft verslikt, want dan zit er een negatieve lading aan brood.

Bij een trauma of een stressvolle situatie gebeurt ongeveer hetzelfde. U heeft automatisch een plaatje opgeslagen in uw brein, maar er heeft geen reflectie plaatsgevonden. Het is dus niet verwerkt. Steeds als er in het huidige moment een trigger is die te maken heeft met het beeld, komt de heftige emotie van vroeger weer naar boven. Dit kan ook gebeuren bij een gevoel, gedachte, geur, kleur of geluid van deze gebeurtenis.

Wanneer IEMT

  • bij heftige emotionele reacties
  • angsten en paniekaanvallen
  • trauma (bijvoorbeeld monstertruckdrama, vuurwerkramp)
  • verkeersongeluk
  • pestverleden
  • heftige jeugdherinneringen (mishandeling, vernedering, misbruik, verwaarlozing)
  • burn-out, overspannenheid
  • verliezen van een baan, een geliefde

Resultaten van IEMT

Na één IEMT-behandeling is er vaak al sprake van een positief effect.

Snelle vraag ?

Bel ons direct

0570 54 71 02